ATATÜRK MAHALLESİ ŞEHİT PİLOT YÜZBAŞI MEHMET İLKER KARAMAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI

ATATÜRK MAHALLESİ ŞEHİT PİLOT YÜZBAŞI MEHMET İLKER KARAMAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI

10.01.2022 2068

10-01-2022    Mesleki Eğitim Merkezleri    

    Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayabilmek için kalfalık, ustalık ve mesleki kurs programlarının uygulandığı eğitim kurumlarıdır.

    Mesleki eğitim merkezleri zorunlu ortaöğretim  kapsamındadır. Yani ortaokulu bitirenler zorunlu ortaöğretim (lise) eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde  tamamlayabileceklerdir. Ayrıca işverenlere çalıştırdığı çırak öğrenciler için her ay devlet katkısı sağlanacaktır.

    Ortaokul mezunları, her hangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an her hangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir ), üniversite mezunları  3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre  çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 33 alan ve 181 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur.

    Mesleki eğitim merkezine her yaştan vatandaşımız kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur. En az ortaokul  mezunu olmak kaydıyla ve bir işletme ile sözleşme imzalanıp gerekli diğer evraklarla beraber mesleki eğitim merkezi müdürlüğüne teslim edilmesiyle ile süreç başlamış olur.

  3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre  çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 181 meslek dalındaki işyerinde çalışanların mesleki eğitim merkezine kayıt olabilmesi için ilgili işletme yetkilisinin veya işletmede çalışan bir kişinin USTALIK ve USTA ÖĞRETİCİLİK belgesi olması gerekir.

  İş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri okul tarafından ödenmekte olup sadece kendisi yararlanabilir. Anne, baba, eş, çocuk vb. yararlanamaz. Emekliliğe sayılmaz.

  İlgili meslek dalında bir işletme ile sözleşme imzalanıp okula teslim edildiği gün SGK girişi yapılır. Örneğin sözleşme ve ekleri 5 Eylül günü okula teslim edildiğinde aynı gün  SGK işe giriş bildirge işlemi yapılır, ancak SGK  işe başlama tarihi bir gün sonrası yani 6 Eylül olur. 

  Asgari ücretin net tutarının en az yüzde 30 u kadar ücret alır. Bunun üzerinde de ücret ödenebilir. Üst sınır yoktur. İşletme tarafından Çırak öğrenciye ödenecek maaş her türlü vergiden muaftır.

  Teorik eğitim okulda haftada 1 gün yüz yüze yapılan eğitimdir. Pratik eğitim ise 181 meslek dalında usta öğretici gözetiminde işletmede yapılan eğitimdir.

  Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik eğitimi, haftada en az bir, en fazla iki gün olacak şekilde planlanır. Öğrenciler her hafta okul tarafından görevlendirilen koordinatör öğretmen tarafından kontrol ve takibi yapılmaktadır.

  Mesleki eğitim merkezini bitirenler KALFALIK, USTALIK ve LİSE diploması almaya hak kazanırlar.

  3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 181 meslek dalında ustalık veya işyeri açma belgesi olanlar mesleki eğitim merkezi müdürlüğünce düzenlenen usta öğretici kurslarına katılarak başarılı olmaları halinde usta öğretici belgesi almaktadırlar.