Ergen Davranışları

25.12.2012 3410

ERGENİN DAVRANIŞLARI


         Yalnız kalma isteği baskısı olduğundan odasının kapısını kilitleyerek oturur. Aşırı hayalcidir. Huzursuz ve kararsızdır. Olaylar karşısında gereğinden fazla hassas ve sinirlidir. İnatçıdır, otoriteye karşı itaatsizdir. Ailesine, topluma, öğretmenine, kurallara karşı koymak ister. Kendi kendine yetersiz ve güvensizdir. Gülünç olma, çirkin görünme alay edilme, ailesinin sosyal statüsünden utanma, hemen her şeyi eleştirme beğenme, duygularını yoğun biçimde yaşar. Çevresine uyum problemi vardır. Toplum içinde mahcup ve çekingendir. Bol para ve geniş özgürlük, karşı cinsten arkadaşı olsun ister. Sosyal ve ahlâki ölçülere başkaldırır.
         Aşırı duygusallığı korku ve heyecanları, geçimsizliği büyük boyuttadır. Kendi toplumunun kültürel değerleriyle etkilenirken, başka kültürlerin, dış etkenlerin çeşitli ticari ve yayın materyallerinin de etkisinde kalır. Ekonomik koşullarının sınırlı olması halinde gergindir. İstediği bulicini alamamaktan kahrolur. Parasızlık, iç dünyasındaki çatışmalar, zihin yetersizliği umutsuzluğa yol açar. Dağınık ve savruktur.
         Arkadaşının zenginliğine, güzelliğine haset eder, kıskanır. Bunun içinde arkadaşını küçük düşürme, kendini yüceltme çabası içindedir.
         Karşı cinse ilgi duyması, öğretmeninin gözdesi olamaması kıskançlığını iyice körükler.
         Ailesiyle olan çatışmalarında, sığınacağı liman, arkadaşlarıdır. Bu dönemde arkadaşlık bağları çok güçlüdür. Onlarla her türlü sırrını paylaşır. Ergen dışa dönük, faal, sportmen, liderlik özelliğine sahip arkadaşları tercih eder. Arkadaşında aradığını bulamayınca kavga eder. Sevilmek, beğenilmek, aranmak, arkadaşının yanında olmak arzusundadır. Ancak zekâ, yetenek, ekonomik düzey, olgunluk yaş açısından, kendine benzeyeni seçme yüzdesi daha yüksektir.
         Görünüş, giyim, davranış, akademik yönden üstün, geçimli, herkesin iyi tanıdığı sportmen kişileri, ergen kendisine lider seçer. Ancak zoraki korkuya dayanarak kendini lider seçtirenler de vardır.
         Ergen moda olanı, arkadaşının giydiğini giyinmek ister. Özellikle kızların giyimle başları epey derttedir. Kolay kolay beğenmez, kendine yakıştıramaz.
Ergen aşk ve dedektif kitapları okur magazin ve fıkralara ilgi duyar. Kızlar şiiri, romantik hikayeleri romanları öncelikle tercih ederler. Günlük tutar, çevrelerindekilere anı yazdırırlar.
         Sinema tiyatro, müzik ve sporda ergenin ilgi alanı içindedir. Beğendiği oyuncunun giyim ve yaşam tarzını benimseyebilir. Televizyondaki pembe dizileri özellikle kızlar, seyretmekten hoşlanır. Hızlı yaşama isteği ailesince engellenip üzerinde baskı oluşturulması, arkadaşlarının yanında onurunun kırılması, hakarete uğraması, intihar girişimlerine yol açabilir. Evden kaçabilir.
         Sigara, alkol, uyuşturucu kullanmayı deneyebilir. Bu, özellikle aile ortamı çekişmeli kavgalı olan veya yıkılmış kopmuş aile çocuklarında daha çok görülür.
Hızlı araba kullanmaktan hoşlanır. Kendini gösterebilmek için aşırı cesaret denemeleri, kaba saba davranışlar, yalan ve küfür söyleyebilir.