Zamanınızı Şimdi Kullanın

25.12.2012 915

Zamanınızı Şimdi Kullanın

"ÇÜNKÜ YARIN ONU PARAYLA BİLE SATIN ALAMAZSINIZ."

Verimli çalışmanın temel ilkelerinden biri zaman denetiminin sağlanmasıdır.
Dünya üzerinde insanlara "zaman" kadar eşit bir biçimde dağıtılmış olan hiçbir şey yoktur.
Bazı insanlar zamanı planlı kullanırken, bazıları cömertçe harcar.
Sınavlarda başarılı olan adaylarla başarılı olamayan adaylar arasındaki en temel fark zaman kullanımıdır.
Zamanı belirlediğiniz öncelikler doğrultusunda kullanmayı başardığınızda "zaman denetimi" ni sağlayabilirsiniz.
Zaman denetimi planlı ve programlı çalışmayı da beraberinde getirir.
Programlı çalışıp, zaman denetimini sağlayarak geleceğinizi bugünden dönüştürebilirsiniz.
Kendinize bir çalışma programı hazırlayarak zamanı denetim altına almanın ilk adımını atabilirsiniz.
Programınızı erteleme yapmadan uygulamalısınız. Programınızı ertelediğinizde geleceğinizi ve hedeflerinizi de ertelersiniz.
Zamanı denetleyebilmek için zamanın nerede ve nasıl geçtiğini saptayıp, kaybedilen zaman süresini belirleyin.
Ders çalışma zamanını ve diğer faaliyetlere ayırdığınız zamanı değerlendirip, belirleyin.
Ders çalışmanızı geciktiren yada güçleştiren olayları not alın.
Ders çalışmaya ayırdığınız zamanı engelleyecek her türlü faaliyete "Hayır" diyebilmeyi öğrenmelisiniz.
Ders çalışma faaliyetine "Evet", zaman kaybettiren faaliyetlere "Hayır" diyebilmeyi öğrendiğinizde zamanı denetleyebilecek ve başarıyı yakalayacaksınız.

***
Geleceği Tek Satın Alabilecek Şey Bugündür. "Günü Yakalayın"

"BUGÜNÜMÜZÜ ÇALAN İKİ HIRSIZ VARDIR.
GEÇMİŞİN PİŞMANLIKLARI; GELECEK İLE İLGİLİ KAYGILARIMIZ."


Bazı insanlar geçmiş yaşantıları ile gelecekte yaşayacaklarına inandıklarının arasında gidip gelmekten bugünü yaşayamazlar. Hatta bu tür insanlar, "Bir olay kötü yönlerini düşün, iyi olunca sevinirsin" gibi bir felsefeyi de benimsemiş durumdadırlar. Yaptıkları hatalar, yaşadıkları başarısızlıklar, gösterdikleri beceriksizlikler, üzüntüler onları öylesine meşgul eder ki, "Ben aslında geçmişte pek başarılı olamadım, matematik dersini de eskiden beri hiç beceremem, bir türlü düzenli ve planlı öğrenci olamadım." gibi geçmişte yaşadıklarını düşünüp dururken zaman akıp gider ve zamanlarını değerlendiremezler. Zamanın verimli bir şekilde kullanılamamasından dolayı da başarısızlık doğal bir sonuç olacağından "Ben biliyordum böyle olacağını " diyerek ne kadar haklı olduklarını onaylarlar. Oysa insan "Ne ekerse onu hiçer."
Aslına bakarsanız bu kişiler çok temkinlidirler. Ancak bunda öylesine aşırıya kaçmışlardır ki, geleceğin olumsuz sonuçlarını daha şimdiden yaşamaya başlamışlardır bile. Ama nedense korktukları hep başlarına gelir. Örneğin, karda yürürken "Ya düşersem..." dediklerinde düşer veya düşme tehlikesi geçirirler. Ders çalışırken "Bu kez de istediğim gibi başarılı olamazsam..." dediklerinde bu düşündükleri gerçekleşebilir. Sonra da "Bak ben demedim mi ?" diye söze başlar ve "korktuklarının hep başlarına geldiğini" anlatır dururlar.
İşte bu arkadaşlar, sınava hazırlanırken bütün güçlerini kullanırlar. Bir oraya bir buraya koşuşturur dururlar. Belki çok çalışırlar, belki de çalışmayı çok isterler. Ancak akıllarından geçen "Ya kazanamazsam..." düşüncesi onların tüm umutlarını kırar. "Zaten kazanamayacağım." "Çalışmam anlamsız", "Şimdi birçok öğrenci kim bilir ne kadar çok çalışıyordur, başarıya ne kadar yaklaşmıştır." "Ben ne yapsam boş." düşüncesine o kadar inanırlar ki çalışma konusunda isteksizleşebilir, hatta baştan pes edebilirler.
Tüm bunların sonucunda, bu öğrenciler potansiyellerinin çok altında başarı gösterirler. Çünkü var olan potansiyellerini kullanma fırsatını bulamazlar; onlar "geçmiş" ve "gelecek" arasında savrulmaktan bugünü yaşayamamışlardır.
Geçmişi yeniden yaşayamayız. "O" kullanılmadan kaldırılmış para gibidir. Gelecek çok uzakta, onu göremeyiz. Gelecek, senet gibidir. Bugün ise nakit paradır. Eğer geleceği değiştirmek istiyorsanız "hu günü" değerlendirin ve değişimi hayallerinizde değil "bugünde" gerçekleştirin. Çünkü ancak "bugün" denetimimiz altındadır ve bizler sadece denetimimizde olan şeyleri değiştirebiliriz.