Giyim Üretim Teknolojisi Alanı

29.11.2012 1906

Bölümün Amacı: 
Okulumuzda Hazır Giyim sektörüne mesleğinde başarılı ,nitelikli ve iyi eğitim almış meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.Giyim Üretim bölümümüzde 7 tane uygulama atölyesi ile alanında yeterli bilgi,beceri ve tecrübeye sahip öğretmenlerle eğitim yapılmaktadır.Sektörün ihtiyac olan meslek eleman yetiştirebilecek nitelikte donanıma sahiptir.Bölümümüz sektörde faaliyet gösteren işletmelerle eş güdüm içerisinde çalışarak eğitim faaliyetlerini yürütmektedir.
OKULUMUZDA AÇILAN DALLAR
Kadın Giyim Modelistliği: Kadın giyim modelisti; kadın giysilerine ait kalıp, kalıba uygun şablon, serileme ve pastal planı hazırlama, örnek dikiminin yapılmasını sağlama, iş geliştirmeye yönelik önerilerde bulunma bilgi ve becerisine sahip meslek elemanıdır.
Amacı:Giyim Üretim Teknolojisi alanında Kadın Giyim Modelistliği mesleğinin yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.
Hazır giyim model Makineciliği: Hazır giyim model makinecisi; modelisti tarafından verilen dikim talimatına göre model ve malzeme özelliğine uygun dikiş tekniklerini uygulayarak numune dikimi yapma, iş geliştirmeye yönelik önerilerde bulunma bilgi ve
becerisine sahip nitelikli kişidir.
Amacı: Giyim Üretim Teknolojisi alanında Hazır Giyim Model Makineciliği mesleğinin yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek Kesim: Kesimci; pastal planını (resmini) yorumlama bilgisi olan, malzeme özelliğine göre alet ve donanımları en verimli şekilde kullanarak pastal serimi, kesim, işaretleme, eşleme, etiketleme yapma, iş geliştirmeye yönelik önerilerde bulunma bilgi ve becerisine sahip kişidir.
Kadın Terziliği: Kadın terzisi; siparişe göre kadın giysileri üretmek için müşteriyi model ve malzeme seçimi konusunda yönlendirme, kalıp hazırlama, kesme, prova yapma, dikme, süsleme ve ütüleme bilgi ve becerisine sahip, moda ve güncel akımları takip eden meslek elemanıdır. Kadın ve erkek terziliği ülkemizde varlığını sürdüren meslekler arasında yer almaktadır. Günümüzde, hâlâ giysilerini terzilerde diktirmeyi tercih eden belli bir tüketici grubu vardır. Ayrıca; hazır giyim ürünleriyle ilgili tadilat ve yenileme işlemleri de yine terzi atölyelerinde yapılmaktadır. Terzilik eğitimi alan bir kişi sadece terzihanelerde değil, konfeksiyon ve giyim üretim atölyelerinde de mesleğini icra edebilmektedir. 
Amacı:Giyim Üretim Teknolojisi alanında Kadın Terziliği mesleğinin yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
İSTİHDAM ALANLARI
Mezun öğrencilerimiz,sektörde çok rahatlıkla iş bulabilmektedirler. Özellikle staj yaptıkları işletmelerde istihdam imkanı daha fazla sağlanmaktadır. Giyim Üretim Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Atölyeler,
2. Hazır giyim işletmeleri,
3. Modaevi-Butik,
4. Kendi işyerleri vb. yerlerde çalışabilme imkanı bulabilmektedirler.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Bu bölümden mezun olan öğrencilerimiz; meslekyüksek okullarının; tekstil, deri konfeksiyon, kostüm tasarımı bölümlerine sınavsız
geçiş yapabilmektedirler.Ayrıca, Bu alanda eğitim görmüş öğrencilerimiz, üniversite giriş sınavında başarılı oldukları takdirde; giyim endüstrisi öğretmenliği, giyim öğretmenliği, hazır giyim öğretmenliği, lisans programlarına devam edebilmektedirler. Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı olurlarsa; giyim endüstri öğretmenliği, giyim öğretmenliği, hazır giyim öğretmenliği, moda tasarım, moda tasarım öğretmenliği lisans programlarına geçebilmektedirler. 2007-2008 Öğretim yılında mezun olan 25 öğrencimiz ön lisans programlarına ,3 öğrencimiz ise 4 yıllık Giyim Öğretmenliği bölümüne kayıt yaptırmışlardır.
2008-2009 Öğretim yılında mezun olan 30 öğrencimiz ön lisans programlarına,4 öğrencimiz ise 4 yıllık Giyim Öğretmenliği bölümüne kayıt yaptırmışlardır.
Bölümümüzden mezun olan Bilgi ve beceri düzeyi yüksek olan iyi yetişmiş öğrencilerimizin, Giyim ve hazır giyim sanayinde iş bulma şanslarının yüksek olduğu gözlenmektedir. Yıl içerisinde yaptığımız faaliyetler: Öğrencilerimizin atölye/derslerde yapmış oldukları
çalışmaları kapsayan aynı zamanda gelişimine ,sosyalleşmesine,ve eğitimine katkıda bulunmak amacı ile kermesler yapılmakta,defileler düzenlenmekte ve proje yarışmalarına katılınmaktadır.
Döner Sermaye Çalışmalar: Yıl içerisinde her türlü tadilat yapılmakta ve ürün siparişleri alınmaktadır.Mefruşat dikimi yapılmaktadır.